Minusgrader og ubehandlet ull

I mange generasjoner har ull vært brukt for at vi skal holde oss varme og tørre på kalde vinterdager , men også når det er vått og slapsete.

Tidene endrer seg, og mange ønsket et ullplagg som kunne vaskes i vaskemaskinen, men som ikke krympet eller tovet seg. Ullgarn ble derfor behandlet med et lag teflon eller plast (superwash) som la seg som et belegg rundt ullfibrene. Dette ga et ferdig ullplagg som kunne vaskes uten å filte seg. Dette gikk dessverre ut over evnen til saueulla, den varmer ikke like godt og den er ikke bra for miljøet. Superwash behandlet ull er ikke et naturlig produkt. Superwash-garn er ikke like motstandsdyktig mot fuktighet og vann som et ubehandlet garn. Og vil derfor bli vått og føles kaldt mot huden.

Så skal du ha et ullplagg som varmer og holder seg varm selv om det blir vått skal du bruke et naturlig ullgarn uten superwash. Den enkleste måten å se om det er riktig ullgarn skal du se etter håndvask-symbolet.

Spesielt votter og læsta/ullsokker er viktig er i ren superwashfri ull!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *